Hoe Hangmat Ophangen aan Boom: Een Stap-voor-Stap Handleiding

Het buitenleven roept, en wat is een betere manier om te ontspannen dan zwevend tussen twee bomen in je eigen hangmat? Het ophangen van een hangmat hoeft geen hoofdbreker te zijn. Met deze stap-voor-stap handleiding leer je precies hoe je je hangmat aan een boom kunt bevestigen, rekening houdend met de natuur en jouw comfort.

Voorbereiding

Voordat je de hangmat gaat ophangen, zorg ervoor dat je het volgende bij de hand hebt:

  • Een hangmat met of zonder spreidstok
  • Twee sterke bomen met een minimale afstand die iets groter is dan de totale lengte van de hangmat
  • Ophangpunten a en b (de bomen)
  • Touwen, pluggen, en bevestigingsmateriaal zoals karabijnhaken

Stap 1: Selectie van Bomen en Inspectie

Kies twee gezonde bomen uit die sterk genoeg zijn om het gewicht te kunnen dragen. Het is belangrijk om rekening te houden met de afstand tussen de twee bomen. Voor de meeste hangmatten is een afstand tussen 3 tot 4,5 meter ideaal. Controleer ook of er geen obstakels zijn waar je hangmat tegenaan kan schuren of hangen.

Stap 2: Bepaal de Hoogte van Ophangpunten

De hoogte waarop je de hangmat ophangt, is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur, maar een goede vuistregel is om de hangpunten op ongeveer 120 tot 180 cm boven de grond te plaatsen. Dit zorgt ervoor dat de laagste deel van de hangmat, wanneer deze belast is, ongeveer 30 tot 50 cm boven de grond hangt.

Stap 3: Bevestig de Touwen

Gebruik touwen die speciaal zijn gemaakt voor hangmatten. Deze zijn ontworpen om zowel het gewicht te dragen als de bomen te beschermen. Bind het touw om de boom, zorg ervoor dat deze niet kan afglijden en gebruik een knoop die gemakkelijk losgemaakt kan worden zonder de boom te beschadigen, zoals een booglijn-knoop.

Stap 4: Gebruik van Bevestigingsmateriaal

Om je hangmat te bevestigen aan de touwen, gebruik je karabijnhaken. Deze bieden een sterke en veilige verbinding en maken het gemakkelijk om je hangmat op te hangen en te verwijderen. Bevestig de karabijnhaken aan de lussen aan het einde van je hangmat en haak ze vervolgens vast aan de touwen.

Stap 5: Afstellen van de Hangmat

Na het ophangen van de hangmat is het belangrijk om de juiste afstand en hoogte te controleren. De hangmat moet met een mooie boog hangen en niet te strak gespannen zijn. Dit zorgt voor comfort en zorgt ervoor dat er niet te veel druk op de ophangpunten komt.

Stap 6: Testen

Voordat je volledig ontspant, test je de hangmat door er voorzichtig in te gaan liggen. Controleer of de hangmat goed is opgehangen en dat deze niet te veel doorhangt of juist te strak staat. Het laagste deel van de hangmat zou niet de grond moeten raken.

Veiligheid en Duurzaamheid

Bij het ophangen van je hangmat, is het van essentieel belang om de veiligheid te waarborgen en de natuur te respecteren. Gebruik daarom altijd materialen die ontworpen zijn voor het ophangen van hangmatten en vermijd schade aan bomen door gebruik te maken van boomvriendelijke riemen of pads.

Onderhoud en Opslag

Na gebruik is het aan te raden om je hangmat op te bergen om deze te beschermen tegen weersinvloeden en om de levensduur te verlengen. Maak de hangmat schoon volgens de instructies van de fabrikant en berg deze droog op.

Conclusie

Het ophangen van een hangmat tussen twee bomen kan een perfecte toevoeging zijn aan

 

Lees ook:


Populaire hangmatten en hangstoelen

Laat je inspireren door de favorieten van onze klanten.
Dit zijn de hangmatten en hangstoelen die het meest geliefd zijn.